Glazen bol

Ik nam een laatste hap van mijn veganistische-net-niet-echte-döner-kebab-schotel met linksdraaiende knoflooksaus toen ik een tent van een waarzegger ontwaarde op het foodtruck-festival in de zomer van 2016. Het voorspellen van de toekomst koste bijna 10 euro, dat kon er ook nog wel bij. Voor die döner-schotel werd ook al ruim 4 consumptiemunten gerekend.

Binnen in de tent rook het naar wierook en op de tafel stond een glazen bol. Ik had een zwarte kat verwacht en wat potten met ondefinieerbare vormen op sterk water maar het geheel was nogal klinisch ingericht. Hipsters houden blijkbaar niet van teveel hocus pocus.

De waarzegster was een klein Chinees vrouwtje. Wat ik precies wilde weten? Of ik rijk zou worden en lang zou leven? Of ik misschien in contact wilde komen met mijn voorvaderen? Door kaartlegging zou ze erachter kunnen komen wat ik in een vorig leven was geweest.

Mijn antwoord dat ik wilde weten hoe de competitie zou aflopen zorgde voor een gefronste blik. Ze tuurde in haar glazen bol, keek moeilijk bij de uitkomst van haar tarotkaarten en mompelde iets onverstaanbaars boven het residu van een bak koffie.

Ze moest me teleurstellen zei ze. Het einde was nog te wazig om te voorspellen maar ze kon me vertellen dat we speelronde 34 met 1 punt voorsprong in zouden gaan. Mijn hart maakte een licht sprongetje. 1 punt voorsprong met nog een wedstrijd te spelen! Tegelijkertijd werd ik nieuwsgierig tegen wie die laatste wedstrijd zou zijn. Uit in Alkmaar? Of een bezoek aan PSV. Waarschijnlijk een wedstrijd waar Feyenoord het traditiegetrouw erg moeilijk zou hebben.

‘Thuis tegen Heracles’ antwoorde ze en mijn brein maakte overuren. Thuis tegen Heracles met een punt voorsprong! Euforisch gaf ik haar een dikke kus op haar wang en door die actie deinsde ze een beetje achteruit. ‘Dat zag ik niet aankomen’ was haar reactie. Ik twijfelde gelijk aan haar waarzeggerskunsten.

Jouw reactie hier!