In Rotterdam is de discussie gaande of Feyenoord een nieuw stadion krijgt of dat De Kuip gerenoveerd gaat worden. Mijn gevoel zegt dat deze laatste optie uitgevoerd gaat worden. De belastingbetaler en de politieke partijen in Rotterdam hebben, uitzonderingen daargelaten, weinig trek om mee te betalen aan ons nieuwe onderkomen.

Het Olympische stadion in aanbouw. Vorig jaar september kwamen we er nog langs met de trein.

Hoe anders is de discussie die nu gaande is in Londen. Daar verrijst in de oostzijde van de stad momenteel het stadion voor de Olympische spelen van 2012. De grote vraag wat er met dit stadion moet gebeuren na de vier weken durende Olympiade bleek vrij ingewikkeld. Zowel Tottenham Hotspur als West Ham United willen het stadion gaan betrekken.

De plannen van de Spurs lijken bij voorbaat kansloos. Zij willen het stadion voor het grootste gedeelte afbreken en er een nieuw onderkomen voor in de plaats zetten. Iets waar zowel de Londenaren als de commissie die de Olympische spelen naar Engeland gehaald hebben weinig heil in zien. Mede omdat Tottenham de sintelbaan niet wilde behouden en dus het Olympische aspect in 1 klap wegvaagt is ook de voorzitter van de IOC een doorn in het oog. Het zou de toewijzing van grote sportevenementen aan Londen voor de toekomst in gevaar kunnen brengen.

Tijdens ons bezoek aan de Spurs werd duidelijk dat White Hart Lane wel een opknapbeurt kan gebruiken.

In feite liggen de plannen van de Spurs nog iets ingewikkelder, in ruil voor het slopen van de sintelbaan in het stadion wilden de Spurs een atletiekstadion met 25.000 plaatsen aan laten leggen in het National Sports Centre (NSC) in Crystal Palace Park. Dat was weer tegen het zere been van Crystal Palace F.C. die op hun beurt plannen hebben om Selhurst Park te verlaten voor een stadion op de plek van het NSC, inclusief sintelbaan, dat dan weer wel.

Artists impression van hoe het stadion eruit zou zien met The Hammers als vaste bespeler.

De beslissing wat er met het stadion gaat gebeuren vindt morgen (vrijdag 11 februari) plaats en de plannen van West Ham United maken dus de meeste kans. The Hammers willen Upton Park maar wat graag verlaten voor het Olympische stadion en nemen daar de sintelbaan voor lief bij.

Waarom Upton Park niet meer voldoet is mij een raadsel.

Protesten van supporters dat een sintelbaan funest voor de sfeer is worden door officials van de hand gewezen met het argument dat de laatste drie Champions League finales ook plaatsvonden in stadions met een sintelbaan. Dus als er in het nieuwe Olympische stadion gevoetbald gaat worden én Crystal Palace heeft nieuwe plannen dan betekend dat we na 2012 wéér naar Londen moeten voor wat nieuwe stadions. Vervelend.

Door Jeroen

4 gedachte over “Een nieuw stadion”

Jouw reactie hier!