Een avond op Harga

‘Ja, dit is gewoon klote’ zegt de steward-voor-een-avond. ‘Twee mensen van rond de 75 hadden het kassahokje vorige week geschilderd ter voorbereiding op het toernooi en kijk wat er nu gebeurd is’. Hij wist op witte hokje met een rood en een groen raam. Erboven is graffiti gespoten. Ik kan niet ontcijferen wat er staat. Maar net zoals laatst in Haarlem drijft vandalisme ook hier de vrijwilligers tot wanhoop.

Op de fiets vanuit mijn woonplaats was ik op zoek naar de lichtmasten van Harga. Ik was er nog nooit geweest en het toernooi met clubs die failliet zijn gegaan leek mij een mooie gelegenheid deze blinde vlek op mijn stadionkaart te bezoeken. Totdat er wat doorgesnoven lui daar twee weken terug een stokje voor staken. De lichtmasten steken boven de bomen uit en ik zet mijn fiets op slot aan het hek.

In plaats van honderden bezoekers zijn er vanavond slechts een handjevol. Vanuit het radiohokje op de enige echte tribune klinkt uit krakende boxen de opstelling. Ik kan alleen Ed Ridderhof ontwaren tussen de namen die genoemd worden. De shirtjes zitten wat strakker en de spieren zijn wat strammer van de spelers. Rond half acht wordt er afgetrapt en naast mij zit een krasse knar die een gesprekje aanknoopt met een moeder van een van de spelers.

‘Jij bent er toch een van…’

‘Ja, van Henk’

‘O ja. Henk. Die werkte toch bij euh…’

‘Bij die autohandel in Schiedam’

‘Ja. De autohandel. Die is alweer een tijdje…..’

Een pijnlijke stilte volgt.

‘Nou, mijn vader is vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleden.’

‘Ja. Henk van de autohandel. Poeh, 93. Ik hoop dat ik dat haal.’

Achter het doel staat iemand met een SSV vlag en een puma-shirt met sponsor John van Dijk erop. De glorietijd van SVV, meer dan 25 jaar geleden. Na een gesprek over voetbal, stadions en SVV blijkt hij een verdieping boven mij te werken. De wereld is klein. Wanneer een speler van SVV een makkelijk gegeven penalty mist is het tijd om naar huis te gaan. Met de SVV’er spreek ik af om vanmiddag een biertje te drinken tijdens de wekelijkse borrel. Proosten op de tijd dat zijn club nog gewoon bestond.

image

image

image

image

image

image

image

Jouw reactie hier!