De lat

Het was een drukke zomer op school. De beste leerlingen van de vier kleuterklassen gingen over naar groep drie. Op het laatste moment werden er nog twee leerlingen aan toegevoegd die van een andere school kwamen. Die hadden hun heil ergens anders gezocht maar wilden zich nog een keer bewijzen op deze school.

De nieuw aangestelde meester van groep 3 had vroeger ook op deze school gezeten en  de directie had alle vertrouwen in hem. Mocht het een keertje tegenzitten dan zouden de ouders hem vast wel vergeven. Het was immers ‘een jongen van deze school’ en zou wel wat meer krediet hebben bij de vaders en moeders.

Sommige leerlingen moesten nog zes worden en anderen waren dat al. Het was een evenwichtige mix van leergierige ex-kleuters, jong en oud door elkaar. Klaar voor het echte werk.

Oké, de voorbereiding was wat rommelig. De ouders wisten niet goed waar de tassen gelaten moesten worden in groep drie. En nu ze echt gingen gymmen was er wat paniek bij de jongens en meisjes. Ze moeten nu na afloop douchen en zichzelf afdrogen, en uiteraard al hun gymspullen weer mee terug naar huis nemen. Dat laatste bleek nog een hele opgave.

Na de laatste kusjes en knuffels ging de eerste schooldag van start. De eerste dagen gingen prima. Bastiaan kwam thuis en vertelde vol enthousiasme over de woordjes die ze geleerd hadden. Ik-Maan-Roos, hij wees me in het lokaal op de lat boven de deur waar de geleerde woordjes opgeplakt waren. In zijn schrift toonde hij vol trots de zwierige letters waarop ze geoefend hadden. De M en R waren best goed gelukt, met wat hulp van de meester. Maar dat kregen de andere leerlingen vast ook.

Bij het vierde woord ging het wat moeizamer. Vis is een lastig woord om te schrijven met die V en de S. Kan gebeuren, dat was vorig jaar precies hetzelfde in groep 3. Nauwelijks een dag later kwam de directie met de mededeling dat de doelstelling dit jaar aangepast gaat worden. De lat, met woordjes, moest wat lager.

Misschien moesten we als ouders maar niet verwachten dat ze dit jaar alle 26 letters van het alfabet zouden gaan leren. Een stuk of 20 is misschien ook wel voldoende om naar groep vier te kunnen. En de vergeten gymspullen? Tsja, als er een keer iets kwijtraakt dan is het spijtig. Dat gebeurt andere ouders ook en die hebben misschien nog wel meer geïnvesteerd. Duurdere schoenen enzo.

Nee, de focus ligt dit jaar op overgaan. Een tussenjaartje naar groep 4. Daar moesten we maar in berusten.

wpid-20150901_082524.jpg

Onwerkelijk hé? Ja, dat vond ik ook van dit nieuwsbericht. Als we de lat nog lager leggen dan schiet Immers nog hoger over…

Jouw reactie hier!