Bonkefeart, owoooh

Op internet circuleert een pijnlijke foto. Een foto van een deelnemer aan de elfstedentocht. Daaronder staat dat de vereniging in 1909 is opgericht en dat de tocht der tochten sindsdien 15 keer is verreden. Feyenoord (uit 1908) werd in dezelfde periode minder vaak kampioen.

Dat is een pijnlijke constatering. Zeker als je in ogenschouw neemt dat er voor een elfstedentocht aan een heleboel voorwaarden voldaan moet zijn waar je als mens geen invloed op hebt. Het ijs moet dik genoeg zijn om duizenden schaatsers te dragen, en dat 200 kilometer lang. En dat in een land met een gematigd zeeklimaat. Achteraf gezien is het bijna een wonder dat er al vijftien keer een Elfstedentocht is geweest.

Op 31 mei 1993 was ik in het Oosterpark. Na 90 minuten voetbal was is getuige van iets waarvan ik van te voren had gedacht dat ik het niet snel zou meemaken. Een aanvoerder van Feyenoord die de kampioensschaal optilt. Op 25 april 1999 zag ik het voor de tweede keer gebeuren. Na een draak van een wedstrijd mocht Jean-Paul van Gastel de schaal omhoog houden. Een orkaan van geluid steeg op uit De Kuip en was tot in de weide omtrek hoorbaar. Feyenoord was weer eens de allerbeste van Nederland.

Ik ken wat mensen die in 2002 in de dom in Milaan een kaarsje hebben gebrand. De winst van de UEFA-Cup zou best mogen leiden tot een paar jaar zonder titel (ik kan me herinneren dat er een akkoordje met onze schepper werd gesloten met als uitkomst zeven jaar). En mensenkinderen, wat was 8 mei 2002 een mooie voetbaldag. Mijn club die een Europese prijs won. Werkelijk ongelooflijk. Alleen nu lijkt het erop dat die dag in de dom van Milaan er sprake is geweest van een spraakverwarring. Denken de hogere machten dat er ‘zeventien’ jaar werd gezegd? Of nog erger ‘zeventig’?

Ook dit seizoen gaat weer eens als een nachtkaars uit (zover de nachtkaars al aan is geweest) en de koppenmakers van het Algemeen Dagblad kunnen hun koppen weer uit de recycle-modus halen.

In juli : Het nieuwe Feyenoord
In september : droomt van Coolsingel
In december : Coolsingel verder weg na nederlaag bij
In januari : crisis in De Kuip

Ik zou een plaatje van een gifbeker kunnen doen. Maar dat zou afgezaagd zijn. Ik vermoed dat de kans dat wij de komende jaren in april op de Coolsingel staan ongeveer net zo groot is als dat er rond diezelfde tijd iemand op de Bonkefeart op schaatsen over de finish komt.

Een reactie

Jouw reactie hier!