Bambootrain en the killing caves

Vandaag een dag van uitersten qua bezienswaardigheden, vanochtend zijn we eerst een ritje wezen maken met de bambootrain. Eigenlijk een vlot met twee losse assen met wielen eronder. Het gevaarte wordt aangedreven door een benzinemotor en een snaar.

Ze leggen twee wielen op het spoor, het vlot erop en de band om de aandrijving heen en gaan. Op het enkelvoudige spoor geldt de wet van de sterkste, diegene met de minste vracht of personen moet zijn ’trein’ eraf halen bij tegenliggers. Erg leuk tochtje en het hoort echt bij Battambang. Vroeger was dit het spoor naar Phnom Penh maar tijdens de rode Khmer is het spoor in onbruik geraakt. Nu maken de toeristen gretig gebruik van iets wat uit nood geboren was.

Daarna zijn Gerard, Menno en ik naar de Killing Caves gegaan. Een naargeestige plek waar veel tegenstanders van de rode Khmer aan hun einde kwamen door gewoon in de groot hun dood tegemoet gegooid te worden. Menno heeft het hele verhaal van onze gids opgeschreven op zijn site.

In de grot was nog een monument met daarin botten van een klein gedeelte van de slachtoffers. We konden de berg naar de grotten op lopen op een trap van 700 treden in ongeveer 30 graden Celcius óf we konden voor 2 dollar een brommer naar boven nemen. Dat laatste dus. Vanaf de berg had je een fantastich uitzicht over de omgeving.

Na de killing caves ben ik met Cindy, Sanne en Phary naar het centrum geweest om het geld dat Sanne (250 dollar op school) en ik (125 dollar op mijn werk) hadden ingezameld voor het weeshuis hier. Er zijn schriften, puzzels, twee kasten, een unit van rvs met twee afwasbakken en ruimte voor het opruimen van de vaat en ongeveer 10 schooluniformen van gekocht. Morgen gaan we ze bij het weeshuis brengen. Erg leuk dus.

Een reactie

Jouw reactie hier!