23 jaar geleden in Eindhoven

Op 17 januari 1990 zag ik mijn eerste uitwedstrijd in Eindhoven. Feyenoord moest voor de kwartfinale uit naar Eindhoven en had zich in de winterstop versterkt met Stanislav Griga, een veelvoudig Tsjechoslowaaks international. In Tsjechoslowakije bleek hij een echte goalgetter te zijn. In 221 wedstrijden voor Sparta Praag scoorde hij maar liefst 124 keer. Op het moment dat hij naar De Kuip kwam was hij al 29 jaar en moest hij de matig scorende voorhoede van Feyenoord aan doelpunten gaan helpen.

30012012

Feyenoord had slechts 19 goals gemaakt in de 18 competitiewedstrijden voor de winterstop. Het was het eerste seizoen onder Pim Verbeek en het ging alles behalve goed met Feyenoord. Tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard kwam een deel van Het Legioen op het veld om te demonstreren tegen het bestuur. Ik ben toen ook het veld opgewandeld, niet zozeer om te protesteren maar meer om te kijken hoe dat nou was. Staan op het veld in De Kuip.

In de competitie ging het dus allesbehalve goed. In het toernooi om de UEFA-Cup kwam Feyenoord een doelpunt tekort om door te bekeren. VFB Stuttgart, een ware angstgegner voor ons, werd in De Kuip weliswaar met 2-1 verslagen. Het was na de 2-0 in Duitsland niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. In de vaderlandse beker werd Feyenoord aan Spakenburg gekoppeld. Deze wedstrijd werd niet, zoals de loting had bepaald, in Spakenburg gespeeld maar in De Kuip. Feyenoord won met 4-0 van de amateurs uit het gelovige dorp in een matig gevulde Kuip waar bijna net zoveel Spakenburgers als Rotterdammers aanwezig waren.

De loting voor de kwartfinale bepaalde dat Feyenoord in Eindhoven moest aantreden in de eerste wedstrijd na de winterstop. In de eerste helft scoorde Stanislav Griga direct bij zijn debuut en gingen beide ploegen met 1-1 rusten. In de tweede helft verloor Feyenoord alsnog met 2-1 en moesten wij na afloop lopend door het centrum van Eindhoven terug naar het station om daar op de trein naar Rotterdam te stappen. Feyenoord’s revanche kwam een jaar later tijdens de wedstrijd ‘van de ommekeer’. Het doelpunt van Fraser staat de meeste Feyenoorders nog helder bij.

Vanavond een volgende episode van de bekerontmoetingen tussen beide clubs. Ik stap niet op de trein maar kijk wel op televisie. Hup Feyenoord, de korste weg naar Europa!

Een reactie

  1. Stanislav Griga, 2 jaar geleden tijdens een bezoek aan Praag nog ontmoet en uitgebreid mee gesproken. Hij was toen trainer van Victoria Zizkov de 3e ploeg uit Praag. Na bezoek aan de training uitgenodigd om in het clubgebouw even wat te komen drinken. Spreekt nog redelijk nederlands en volgt Feyenoord nog steeds intensief. Sympatieke vent !!

Jouw reactie hier!