Op 2 januari 1971 zijn meer dan 100.000 mensen aanwezig bij The Old Firm tussen Glasgow Rangers en Celtic op Ibrox, de thuishaven van Rangers.

Na 89 minuten zonder doelpunten scoort Celtic de 0-1 en besluiten duizenden Rangers-fans de uitgang op te zoeken via ‘stairway 13’. In de laatste secondes maakt Colin Stein de gelijkmaker. Op dat moment vind er een tragedie plaats die zijn weerga niet kent. 66 mensen vinden de dood door verdrukking. In eerste instantie dacht men dat het kwam door de late gelijkmaker en dat de fans terug de tribune op wilden gaan.

Na later onderzoek is gebleken dat alle lijken in dezelfde richting lagen. Volgens ooggetuigen viel een jongetje dat bij zijn vader op zijn schouders zat naar voren en zorgde dit voor grote paniek bij de fans met als gevolg een kettingreactie van duwende en vallende mensen. De helft van de overledenen waren tieners en de ramp zorgde voor een saamhorigheidsgevoel in heel Glasgow. Voor even was het niet belangrijk of je katholiek of protestant was. Celtic of Rangers.

De ramp luidde een verbouwing van Ibrox in. Het bestuur deed inspiratie op in het Westfalenstadion in Dortmund en verbouwde het stadion tot een zogenaamde ‘allseater’ (alleen maar stoeltjes). In 2001 werd er een standbeeld voor het stadion geplaatst ter herinnering.

Aanstaande zondag is het Glasgow Rangers-Celtic FC, exact 40 jaar geleden dat de ramp plaatsvond. Live te zien op Sport1 vanaf 13:40.

Door Jeroen

4 gedachte over “De ramp op Ibrox, 40 jaar geleden”
  1. Idd niet al te hoog nivo , maar wel een wedstrijd die je tot je palmares wilt bijschrijven.
    Blijft idd moeilijk om aan kaartjes te komen voor The old firm of je moet op de zwarte markt flink in de buidel willen tasten.

Jouw reactie hier!