De eerste wedstrijd die ik op bewust op televisie zag was op 29 mei 1985. We kwamen als gezin net terug van de eindmusical van mijn lagere school waar ik de rol van kroonprins speelde. Op de tv rolde geen bal maar was er chaos te zien. Het Heizeldrama was een inktzwarte dag in de geschiedenis van het Europese voetbal. De doden van de stadionbrand op Valley Parade in Bradford op 11 mei 1985, amper twee weken voor Heizel, waren amper begraven.

Vier jaar later, ik had inmiddels een seizoenskaart van Feyenoord en begon ook voorzichtig uitwedstrijden te bezoeken, werd de wereld opgeschrikt door de ramp op Hillsborough. Weer een incident in de bakermat van het voetbal. Het weerhield mij er niet van wedstrijden te bezoeken. Het stadion bleef trekken.

De eerste Klassieker die ik op vreemde bodem zag was de bewuste wedstrijd met ‘de bommetjes’ waar er vanuit het uitvak projectielen richting thuissupporters gegooid werden. Het waren de roerige jaren ’80 waar vandalisme hoogtij vierde en de stadions steeds leger raakten.

Ik ga niet ontkennen dat er nooit iets gebeurd bij wedstrijden. Ook maak ik geen enkele vergelijking met de huidige situatie in de stad Rotterdam waar moordpartijen en bomaanslagen letterlijk aan de orde van de dag zijn. Dat is me allemaal iets te makkelijk.

Feit is echter dat ik, ja dit is een persoonlijke mening, me nooit echt onveilig heb gevoeld bij een voetbalwedstrijd. En de keren dat dit wel zo dreigde te zijn waren situaties bij Europese uitwedstrijden waar de plaatselijke politie niet bepaald van de dialoog bleek te zijn. Iets waar de Rotterdamse ME trouwens ook een handje van heeft. Vraag dat maar aan fans van bezoekende clubs in de diverse Europese toernooien.

Heizel, Hillsborough en Bradford waren rampen die ontstonden door botte pech (een weggegooide sigaret in Bradford), miscommunicatie (Heizel en Hillsborough) en slecht onderhouden stadions (alle drie deze rampen).

Deze tragische gebeurtenissen gebruiken in een rapport over volle trappen en speciaal behandelde spandoeken is een belediging voor de mensen die op een zaterdag met hun familie naar een voetbalwedstrijd gingen en nooit meer thuiskwamen.  

Bezoek aan Hillsborough.

Bezoek aan Valley Parade.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!