Een aftrap om kwart voor zeven heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Wat het zeker geeft is een bijzondere mix aan mensen in het openbaar vervoer. In de Metro naar station Maashaven zat een netjes geklede man, op weg van kantoor naar huis, naast een jongen met een rood-witte shawl en een sixpack bier op zijn schoot.

De kantoorklerk wierp steelse blikken op de zes groene blikken die bij het uitstappen ongetwijfeld direct opengetrokken zouden worden. Zijn gedachten gingen wellicht uit naar zijn eigen koelkast. Zou daar nog bier staan?

In mijn jeugd was de supporterstrein eigenlijk de enige manier om snel richting De Kuip te komen met het OV. Tegenwoordig kun je er op meer manieren komen. En ik kan iedereen aanraden om zo nu en dan een andere route te nemen.

Dit keer stapte ik uit bij station Maashaven, het station waar ik vroeger met mijn ouders uitstapte om bij mijn oma op bezoek te gaan. In plaats van uit te stappen bij de Huniadijk, waar mijn oma woonde, was mijn eindhalte Breeplein met als blikvanger de Heilige Kruisvindingkerk. Een gebouw ouder dan De Kuip. Een donker meisje was druk bezig met het maken van selfies. Ik had niet de indruk dat ze wist dat er straks een belangrijke wedstrijd gespeeld ging worden.

Lopend richting het stadionviaduct kwam ik weer lang de Feyenoord Thaise Chili Wok. Een zaak waar blikken bier hoog opgestapeld lagen. Wachtend op dorstige kameraden. Om klandizie te trekken zong de eigenaar fonetisch de Feyenoord-klassiekers uit zijn geluidsinstallatie mee. Aan alles merkte je dat dit een bijzondere avond kon gaan worden.

Na de wedstrijd was het een boel geduw en getrek om eerst in de tram en daarna in de metro te komen. En ineens merkte iemand in al het gedrang een vrouw met kinderwagen op. Ze stond in een hoekje en leek verpletterd te worden door alle Feyenoorders die een plekje in de metro probeerden te krijgen.

Iemand riep ‘kinderwagen’ en de zee mensen spleet uiteen alsof Mozes zelf aanwezig was. In een overvolle metro ontstond een soort corridor voor de vrouw met de kinderwagen. Bij het uitstappen kwam de arme vrouw ook nog heel even tussen perron en metro in met een been maar werd snel geholpen. En toen zag iedereen die geprobeerd had afstand te houden dat er helemaal geen kind in de kinderwagen lag, maar een stepje en een fiets. In haar hand had ze een koffertje met Bliksem McQueen erop.

Droog merkte iemand naast me op dat deze vrouw waarschijnlijk voorlopig het openbaar vervoer zou vermijden. Nou ja, in ieder geval wanneer Feyenoord thuis speelt.

Door Jeroen

Jouw reactie hier!