In Macedonië hangt ongeveer een derde van de inwoners de Islam aan. Een overblijfsel van de Ottomaanse overheersing. Een ander overblijfsel van deze overheersing zijn de tot moskeeën geconverteerde kerken. Bij ons hotel om de hoek staat er ook eentje. De onderzijde van het gebouw is duidelijk een kerk, maar in plaats van een kerktoren staat er een minaret op het gebouw.

Dat ons hotel vlakbij deze moskee staat heeft ook als gevolg dat we om de paar uur de muezzin de islamieten hoort oproepen tot gebed. Bastiaan vindt dat allemaal reuze interessant, zeker omdat hij nog steeds onder de indruk is van de tentoonstelling in Museon waar God, Boeddha, Allah en wat Afrikaanse afgoden met elkaar aan het praten waren.

Nu is er met deze moskee wel iets meer aan de hand. De Haji Turgut staat op de plek wat vroeger de St. Kyriakia kerk was. Nadat de Ottomanen in 1466 de toren hadden vervangen door een minaret gebeurde er iets wonderlijks. Keer op keer stortte de minaret in totdat men besloot het oorspronkelijke, Christelijke, kruis op top van de minaret te plaatsen in plaats van de halve maan. De toren staat sindsdien fier overeind. En zodoende staat deze moskee te boek als de ‘mosque with a cross’ .

P1140106-001

P1140447

Door Jeroen

Jouw reactie hier!