Corcaigh vs Port Láirge

Tsja, ik was in Dublin omdat we er toch gingen lopen staan te hardlopen (klik). Een snelle blik op internet leerde dat er gevoetbald werd. Een ronde in de Ierse beker waar niet echt geweldige wedstrijden in en rondom Dublin gespeeld zouden worden. Mijn andere oog viel op de fixtures op Croke Park. De halve finale van de GAA Hurling All-Ireland Senior Championship tussen Cork en Waterford.

Een wedstrijd waar traditiegetrouw veel, heel veel toeschouwers op af komen. Ik kocht als Hurling newbee een ticket voor de befaamde Hill 16 staantribune en begaf me rond twee uur op weg vanuit het centrum richting Croke Park. Ik was niet de enige met dat plan.

Dublin (Ier.). 13 augustus 2017. Corcaigh 0-20 vs Port Láirge 4-19. Halve finale GAA Hurling All-Ireland Senior Championship.

De hele dag waren al drommen mensen op de been in het centrum. Rood-wit voor Cork, blauw-wit voor Waterford. Opvallend dat het heel veel gezinnen waren en enorm veel meiden van de ‘selfie-generatie’. Volledig opgedoft naar deze wedstrijd.

Rood domineerde het straatbeeld. Cork was duidelijk de bovenliggende partij.

Straatverkopers van roodwitte en blauwwitte prullaria.

Mooie recclame van Guinnes en Croke Park.

In de verte het stadion.

Pub in de verte barst uit zijn voegen.

Mooie mural.

Jong en oud op weg naar het stadion.

De bus van Waterford komt eraan. Blauw-wit juicht, rood-wit loopt onverschillig door.

Nauwe straatjes en een stadion aan het einde. Mooier wordt het nauwelijks.

Ik moest best een end omlopen, dat kon er ook nog wel bij na die 21 kilometer van die ochtend.

Hill 16 en de muur van het naastgelegen spoor. Oorspronkelijk heette de tribune Hill 60, vernoemd naar een heuvel in de slag om Gallipoli in 1915. Op deze heuvel leden de Connaught Rangers zware verliezen. De GAA vond het later echter niet kies om een deel van het stadion te vernoemen naar een Iers regiment dat in het Britse leger had gediend. De naam van de staantribune werd gewijzigd naar Hill 16 waarvan 16 een verwijzing is naar de paasopstand in 1916. Toen het stadion verbouwd werd was er geen plek om Hill 16 uit te breiden vanwege het spoor. Vandaar dat het tot op de dag van vandaag een (weliswaar gemoderniseerd versie) staantribune is.

Half uurtje voor de throw-in (geen kick-off hé).

Floodlight.

Teamfoto van Cork. Jaren ’80 broekjes en gespierde dijbenen.

Stadion in vol ornaat.

Blauw en rood door elkaar met rood als dominante kleur. Niet zo gek want in het hele graafschap Waterford telt 113.000 inwoners. Het graafschap Cork meer dan 500.000.

Tijdens de renovatie van Lansdowne road speelde het Ierse voetbalelftal dertien interlands op Croke Park. Daar was wel een aanpassing van de statuten (rule 42) voor nodig want in deze bepaling stond dat sporten die een bedreiging vormden voor puur Ierse sporten als Hurling en Gaelic Football niet in dit stadion gespeeld mochten worden. Voetbal en Rugby werden dus als bedreigend ervaren. Tot 1971 was er ook een regel dat mensen die buiten sporten van de GAA ook (britse) sporten als rugby en voetbal beoefende geroyeerd zouden worden.

Nu Lansdowne road gerenoveerd is en het Aviva stadion heet speelt Ierland haar interlands met de ronde en ovalen bal weer daar.

Fanfare met de spelers erachter aan.

Een echte Ierse redhead en een volle staantribune.

Van het spel zelf is het lastig foto’s maken. Het gaat echt razendsnel en het is niet te bevatten wat een techniek die spelers met de hurleys en de sliotar laten zien. En niet te vergeten dat het alleen amateurs zijn.

Een bal tussen de palen levert 1 punt op, een bal in het doel drie.

Ruim 72.000 man aanwezig.

Het is onvermijdelijk. Waterford gaat er met de winst vandoor.

Cork schoot 20 x tussen de palen maar nul keer in het doel. Waterford schoot uiteindelijk 19 keer tussen de palen en 4 maal in het doel. Tussen haakjes staat voor onnozelaars zoals ik de totale stand.

Na afloop ging het er gemoedelijk aan toe. De meeste fans zochten de pub op voordat ze weer naar hun eigen county gingen.