Vanavond een erg belangrijke wedstrijd van Feyenoord. Een vergelijkbare situatie met mijn allereerste Europacup-wedstrijd. Uit met 1-0 verliezen tegen een onbekende club uit het Oostblok. Hopelijk een vergelijkbaar resultaat in de return. Hieronder het hele verhaal.

Mijn eerste Europese wedstrijd zag ik op 1 oktober 1986. Feyenoord werd in het toernooi om de UEFA-Cup gekoppeld aan het Hongaarse Pécsi Munkas. Twee weken ervoor hadden ze met 1-0 in Hongarije verloren en dus moest Feyenoord met 2 goals verschil winnen om een verlenging te voorkomen. Voor mijn gevoel verloor Feyenoord altijd uitwedstrijden in Europa. Een ervaring die ik ook aan de lijve heb ondervonden, uit in Europa heb ik ze vaker zien verliezen dan zien winnen.

Vanuit mijn woonplaats ging ik bij mijn vader achterop de Puch maxi naar het stadion over het fietspad van de Brienenoord. De brommer werd boven aan de brug geparkeerd aan een paal en voor het stadion was het een drukte van jewelste. Met ruim 26.000 toeschouwers was het op dat moment de drukst bezochte wedstrijd die ik tot dan toe meemaakte. We zaten wederom op de maastribune waar ik mijn wedstrijden daarvoor ook gezien had.

Ruud Heus haalt uit voor de 1-0 in de 67e minuut. (foto ingescand uit het Algemeen Dagblad van 2-10-86)

Feyenoord viert feest na de 1-0 met o.a. Molenaar, Van Herpen, Tahamata, Heus en een dolblije Mario Been. (foto ingescand uit de Voetbal International)

Mario Been wordt gevloerd door de Hongaarse keeper. Lars Elstrup kijkt toe. (foto ingescand uit de Voetbal International)

Bij rust stond het nog 0-0 en de tijd begon te dringen. Totdat in de 67e minuut Ruud Heus verwoestend uithaalt en Feyenoord op 1-0 zet. Nog 23 minuten voor een tweede goal maar wel achterin de boel dichthouden, een uitgoal zou dodelijk zijn. Bij Pécsi speelt ene Antal Roth in de verdediging en die speelde een puike wedstrijd.

Of het op basis van deze ene wedstrijd was weet ik niet maar niet lang na deze wedstrijd kocht Feyenoord Antal Roth (hij speelde ook op het WK van datzelfde jaar) maar een groot succes werd dat niet. Door een veelvoud aan blessures kwam de Hongaar slechts tot 29 wedstrijden voor Feyenoord.

Het duurde tot de 84e minuut voordat Feyenoord de beslissende 2-0 maakt. De in Rotterdam verguisde Hofman maakt deze belangrijke goal en Feyenoord bekert verder tegen Borussia Monchengladbach. Een club die we tien jaar later weer tegen zouden komen in Europa. Uit verliest Feyenoord met maar liefst 5-1 en de thuiswedstrijd werd ook door de Duitsers gewonnen. Zo kwam er een einde aan mijn ‘eerste’ Europacup seizoen. Hopelijk gaat dat vanavond anders.

OPSTELLING

Feyenoord : Hiele, Heus, Keje Molenaar, Troost, Van Herpen, Wijnstekers, Been, Hoekstra, Elstrup, Hofman en Tahamata