Sowep

‘S-O-E-P, sowep’ zegt Bastiaan. ‘Nee, soep’ zeg ik tegen hem. ‘Een O en een E samen spreek je uit als oe. Net zoals in mijn naam dus’.

De lettercombinaties oe, ui en eu zijn nog best lastig voor beginnende lezertjes. Bastiaan leest driftig verder. De verschillende letters één voor één uitsprekend. Totdat hij bij de I-E komt. Ook die is lastig. ‘Geen stress’ zeg ik. ‘De juffrouw gaat jullie dat allemaal leren’

‘Wat is stress eigenlijk?’ Ik leg hem uit dat je dat krijgt als je teveel dingen tegelijk moet doen. En dat je moet oppassen omdat je anders pijn in je hart kunt krijgen. Mijn belangrijkste boodschap aan hem is dat je overal lol in moet proberen te hebben, dus zoveel mogelijk lachen. Geen stress dus.

Bastiaan vertelt dat een van leerkrachten op school vaak heel serieus kijkt. Hij trekt een gezicht als een oorwurm om zijn woorden kracht bij te zetten. Een kietelbeurt verder en hij schatert het weer uit.

Eigenlijk wel jammer dat ze bij S het woord sok leren in plaats van stress. Dan had hij als tip kunnen geven dat je zoveel mogelijk zou moeten lachen. Sowieso wel een goede les voor iedereen.

wpid-20150922_080838.jpg

Jouw reactie hier!