Kroonprins

Tegenwoordig heet iedere trainer met een klein beetje potentie de kroonprins van het betaalde voetbal te zijn. Hoe anders was dat in 1989 toen Pim Verbeek aangesteld werd als hoofdtrainer van Feyenoord. Slechts 33 jaar oud en de erfenis van een gevallen topclub op zijn schouders. Met IT-bedrijf HCS op de borst moest er een serieuze aanval gedaan worden op de concurrenten uit Eindhoven en Amsterdam.

Het liep net allemaal even iets anders. Op zondagmiddag 20 augustus 1989 stond ik ook op het veld van De Kuip (ongeveer als laatste en niet verder dan de penaltystip, maar toch). Slechts twee competitiewedstrijden en een dreigende nederlaag tegen Fortuna Sittard waren er voor nodig geweest om de carrière van Verbeek in de knop gebroken te zien worden. Achteraf gezien potsierlijk om na drie wedstrijden al zo in opstand te komen maar toen voelde het rechtvaardig. Wij, het Legioen, waren toch immers de club?

Wat er volgde is algemeen bekend. Verbeek moest ijshockey-coach Gunder Bengtsson naast zich dulden en het seizoen eindigde gitzwart met een elfde plaats. Pas toen Wim Jansen het overnam kwam het weer goed met Feyenoord. Pim Verbeek verdween via de achterdeur naar FC Wageningen. Zijn loopbaan erna leest als een samenvatting van de Lonely Planet. Via Japan, Zuid-Korea, Nederlandse Antillen, Verenigde Arabische Emiraten, Australië en Marokko is hij nu dus bondscoach van Oman.

In de krant van vandaag lees ik dat hij de Golf cup of nations kan winnen en meer dan 28 jaar na die desastreuze wedstrijd in De Kuip wordt hij in het artikel nog steeds ex-coach van Feyenoord genoemd. De voormalige kroonprins van het betaalde voetbal is inmiddels 61 jaar oud en zal soms nog weleens terugdenken toen het laatste restje van de Feyenoord-getrouwen het veld bestormde. Met metalheads met lange haren in metallica-shirts, skinheads en stoners was het stadion op het eerste oog een plek waar je je kind niet mee naar toe zou nemen. Toen wel. Nu levert die uitspraak, die voornamelijk niet stadiongangers doen, terecht hoongelach op.

Oman wordt vandaag gesteund door duizenden supporters die het land met grote jumbojets in laat vliegen. Betaald door een of andere kroonprins. Zo’n echte.

Jouw reactie hier!